Cannabis-autó jöhet Kanadából

2010.08.22. 11:34

Nem vitás, hogy a zöld szemlélet egyre inkább eluralkodik az autóiparon. A különféle villanymotoros hajtásláncok mellett a súlycsökkentés, valamint a regeneratív erőforrások felhasználása került előtérbe az utóbbi időben - e két utóbbi szempontot egyesíti a Cannabis sativa, vagyis az ipari kender alapanyagként történő felhasználása, amellyel egy kanadai cég kísérletezik egy ideje.

Szeptemberben, a vancouveri kereskedelmi kiállításon mutatja be a Motive Industries az elektromos autóját, amelynek karosszériája teljesen újszerű kompozit anyagból készül: a jól ismert üvegszálas szövet helyett növényi rostokat, kendert kevernek a műanyagba. Ezáltal könnyebb és olcsóbb szerkezeti anyagot állítanak elő az eddig használtakhoz képest, ráadásul egy könnyen termeszthető növényből.

A négyszemélyes villanyautó prototípusát már tesztelik: az első eredmények pozitívak, de a kenderszövetet előállító cég vezetője visszafogottan nyilatkozott a kilátásokról. Annak ellenére, hogy a Kanadában legálisan termesztett, 0,3 százalék alatti THC tartalmú Cannabis sativa kiváló fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, a kenderhez tapadó egyéb asszociációk miatt az ipar véleménye szerint lassan fogja befogadni az újféle zöld alapanyagot.