Ötszázzal ment az elektromos autó

2010.08.29. 12:59

wheels-Buckeye-Bullet-blogSpan

Négyszázkilencvennégy kilométer óránként: ezt a sebességhatárt kell átlépnie elektromos autóval annak a vállalkozó szellemű csapatnak, akik ettől a héttől fogva be akarnak kerülni a Guinness Rekordok Könyvébe. Ugyan a FIA még nem hitelesítette, de ennyivel haladt a Buckeye Bullet 2.5 a bonneville-i sivatagban csütörtökön, amivel végre ledöntötték az 1999-ben beállított, 394 km/h-s álomhatárt.

A csapat nagy sikereket könyvelt el már a korábbiakban is: a Buckeye Bullet 2.0 nevű, hidrogéncellás tanulmányautójukkal a tavalyi évben futottak rekordsebességet a megfelelő kategóriában – akkor 486 km/h-s átlagsebességet mértek nekik. A mostani rekordkísérletnél ugyanezt a karosszériát használták, ám a hidrogéncellás akkukat lítium ionosra cserélték.

wheels-Buckeye-Bullet-Salt-Flats-blogSpan

A csapat menedzsere, David Cooke szerint egyszerűen biztosra akartak menni, ezért építkeztek a tavalyi autó alapjaira. „Tudtuk, hogy a tavalyi gép nagyon simán, stabilan és biztonságosan futott. Nem is magát az autót, sokkal inkább az új fejlesztésű akkukat akartuk letesztelni.” – mondta a rekordmenet után.

A hírek szerint már most készülőben van a csapat mindenben megújuló gépe, a Buckeye Bullet 3, ami várhatóan összkerékhajtású lesz. Cooke azt is elárulta, a konstrukcióban sokkal nagyobb teljesítmény van, mint amit a mostani futásnál kihoztak belőle, de azt még egyelőre nem bírja ki az erőátviteli rendszer.