Új kategóriát teremt a Nissan

2010.08.31. 16:31

Ilyen még tényleg nem volt: hobbiterepjáró vászontetővel. A japán gyártó azonban elszánta magát: kinyitják a Nissan Muranót.

muranocabrio

A valódi terepjárók között nem ritka a merev tető hiánya, de az önhordó karosszériás szabadidő-autókkal más a helyzet – ilyet eddig szériagyártásban még nem láttunk. Talán nem is véletlen: egy ilyen jószág általában egyébként sem könnyű, és az alváz merevítéséhez szükséges pluszmerevítések tovább növelik a tömeget. Ráadásul tető és alváz nélkül nehéz megfelelő csavaró merevséget biztosítani, és az alacsony várható eladási szint mellett a gyártás sem lehet olcsó.

Ennek ellenére a Nissan belevág – most már biztos, hivatalosan is elismerték –, talán azt gondolják, ha a BMW-nek bejött az X6, egy életképtelennek látszó terepjáró-kupé öszvér, talán a kabrió-SUV kombináció is nyerő lehet. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy hozzánk is eljut-e – végül is csukott Muranót lehet venni Európában is –, mivel az elsődleges piac egyértelműen az Egyesült Államok, annak is a melegebb, déli államai, ahol a kabriók is és a hobbiterepjárók is meglehetősen népszerűek külön-külön.