Egykettes, de három másodperc alatt van százon

2010.09.17. 14:21

Eszeveszett hülyeségeket gyártani divat, mi több, a statisztikák szerint ebből a tevékenységből ragyogóan meg is lehet élni. Nézzék meg ezt az autót: semmi értelme, az égvilágon semmi. A súlyához képest kezelhetetlenül erős, egy évben hússzor lehet beleülni, ha végre kinyit a versenypálya. Az ára természetesen irreális, tizenkilencmillió forint. Vajon hónapok vagy mégis inkább hetek alatt fog előrendelésben elkelni a tervezett háromszáz darabos széria?

A Spartan Motorcompany biztosra akart menni, a motort külső beszállítótól vásárolta: egészen pontosan a Ducati motorkerékpárgyártól. Az 1198 köbcentis pörgős vékettes – amit az olaszok az 1198S nevű szupersportmotorjukba fejlesztettek – százhetven lóerőt tud leadni. Ettől manapság már senki nem megy a falnak, de ne felejtsük el, hogy az egész átkozott kocsi mindössze háromszáz kilót nyom. Érti? Kettő egész valamennyi másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra álló helyből.

A motort egy merev, térhálós csővázba építették be, az idomok karbonból vannak, a futómű teljesen állítható. A Spartan 17 colos könnyűfém kerekeken gurul, és természetesen a belseje és a kezelőszervei is a versenyhangulatot idézik – nézzenek csak a Sparco ülésekre.

A Spartan szupersportkocsi maximális sebessége 280 km/h, és az ára, még egyszer, csak hogy emlékezzünk rá, közel tizenkilencmillió forint.