Feltámasztják a Renault Alpine-t?

2010.09.21. 18:02

Ismét felbukkant a hír: a francia gyártó elérhető árfekvésű sportkocsi fejlesztésébe fogott. Hallottuk már ugyanezt korábban is, úgy néz ki, akkor sem ok nélkül.

A legújabb pletykák szerint úgy három év múlva készülhet el az Alpine újkori reinkarnációja. Ha minden igaz, még a koncepció is hasonló lesz, mint a legendát megalapozó A108-as és A110-es esetében: könnyű, megfizethető és látványos hátsókerék-hajtású gép lesz. Valószínű, hogy a műszaki alapok a Smart–Renault együttműködésből származnak majd, azaz viszonylag kis hengerűrtartalmú, turbófeltöltéses farmotor hajthatja a sportkocsit, akárcsak a Twingo majdani utódját és még néhány kisméretű Renault-modellt. Ennél többet persze még nem tudunk, viszont valószínű, hogy egy éven belül bemutatják az első prototípusokon alapuló tanulmányt, így pontosabb képet alkothatunk az autóról.

Legalább három alkalommal merült fel 2000 óta egy új Alpine bemutatásának ötlete. Az utolsó terv a Nepta tanulmányban öltött testet még 2006-ban, de a projektet 2007-ben leállította a Renault. Az a típus a Nissan Z alapjaira épülő gyors és erős luxussportkocsi lett volna. A tanulmány formatervének egyes elemeit végül a Renault Lagunán láthattuk viszont, a sportkocsit viszont hiába várták a rajongók – inkább a 350Z-t igyekezett propagálni a cégcsoport Európában.

Nem véletlen persze, hogy az Alpine feltámasztása ilyen nehéz feladat a Renault számára. Egyrészt szükség volna egy sportkocsira, amely erősítené a márka fiatalos arculatát, másrészt viszont csak olyan megoldás jöhet szóba, amely sorozatgyártású alkatrészekre épül, különben túl nagy veszteséget hozna a gyártás a cégnek.