Lefoglalhatják, ha tartozás van az autón

2010.09.24. 14:20

Használt autót vásárolni rizikós dolog, ezt mindenki tudja. Visszatekert kilométerórák, szakszerűtlenül javított sérülések, kókányolt technika jellemzik a magyar piac nagy részét. De még akkor is bukta leselkedhet a vevőre, ha maga a jármű rendben van.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége csütörtöki közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a törzskönyv önmagában nem garancia semmire, mivel csak azt bizonyítja, hogy az autó nincs lízingcég vagy hitelintézet tulajdonában. Mostanában pedig egyre gyakrabban előfordul, hogy bírósági eljárásban tartozást terhelnek járművekre, illetve végrehajtást rendelnek el rájuk.

Aki ilyen autót vesz, jóhiszeműsége ellenére pórul járhat, az APEH ugyanis jogszerűen lefoglalhatja a járművet. Ezt követően pedig csak polgári peres úton érvényesítheti a vevő a jogait az eredeti tulajdonossal szemben – ami ismerve a magyar viszonyokat, hónapokig-évekig is elhúzódhat.

Nem egyszerű viszont a tájékozódás sem. Az adó- vagy vámtartozásról az okmányirodától lehet felvilágosítást kérni, annak kiderítéséhez pedig, hogy egy adott gépjármű bírósági eljárás miatt lefoglalás alatt áll-e, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához kell írásbeli kérelmet beadni, amely körülbelül egy hónapon belül tud választ adni.

Jó tudni továbbá, hogy használt autó vásárlása esetén kötelező jótállás nincs ugyan – ez a szabályok szerint csak új személygépjárművekre vonatkozik –, de fogyasztói szerződés esetén olyan szavatossági jogok, mint a javítás, a csere, az árleszállítás vagy az elállás, a vásárlástól számított legalább egy évig akkor is megilletik a tulajdonost, ha nem új az autó, azaz ha például használtautó-kereskedésben vette.