Új Ferrari Párizsban

2010.09.24. 16:18

Az idei autószalon ugyan a Lamborghini újdonságaitól lesz hangos, de a Ferrari standján is akad egy újdonság. Az 599 SA Aperta tiszteletadás a cég egyik legrégebbi partnere, a Pininfarina előtt.

Az olasz formatervező cég az idén 80 éves – ebből az alkalomból tervezték meg a Ferrari 599-es nyitott változatát. A neve is erre utal: az SA az alapító Sergio és nemrég elhunyt fia, Andrea Pininfarina keresztneveinek kezdőbetűjéből áll össze. Nem a klasszikus kabrióformát követték a tervezők, inkább afféle speedsternek neveznénk az autót: a két ülést egy-egy masszív bukóív védi, és hogy a tető hiánya ne vegyen el annyit a forma egységéből, két alumíniumidomot illesztettek a csomagtartó két oldalára. Emellett az Aperta erősebb is, mint a szériagyártású 599-es: a GTO változat 670 lóerős V12-esét kapja meg.

A nyitott 599-esnek ebből a változatából csupán 80 darab készül, és bár az árát nem hozták nyilvánosságra, lényegtelen is: az összes példány még a bemutató előtt elkelt – nyilván komoly gyűjtők csaptak le rájuk, akiket előbb beavattak, mint a nagyközönséget. Az Aperta külön vonzereje az lehetett, hogy nem csak a szokvány extralistából lehetett válogatni: az összes példány részt vesz a Ferrari egyedi autó programjában, azaz gyakorlatilag a vásárló minden kivitelezhető kívánságát igyekeznek teljesíteni a sportkocsi megépítésekor.