A Fiat eladja a Ferrarit?

2010.09.28. 17:06

Az olaszoknak kell a pénz, hogy többségbe kerüljenek a Chryslernél, de annyi hitelt már biztosan nem kapnának, amennyi a részvényvásárláshoz kell. Így merült fel, hogy a Ferrari részleges eladásával jutnának hozzá a szükséges tőkéhez.

A Fiat az amerikai kormánnyal kötött szerződés alapján jelenleg a Chrysler 20%-át birtokolja, cserébe az eddig átadott technológiáért, és további 15%-ot kaphatnak, ha bizonyos feltételeknek sikerül megfelelniük – így például gyártásba kerül a Chryslernél egy kis fogyasztású típus, amely a Fiat műszaki megoldásaira épül. Az olaszok célja azonban a Chrysler teljes irányításának megszerzése, amihez 51%-os részesedés kellene. Az elővásárlási joguk meg is van a maradék 16%-os részvénycsomagra, de ezért már fizetni kell majd az amerikai kormánynak. A pontos számok egyelőre nem ismertek, de biztos, hogy milliárd dolláros nagyságrendű összegbe kerül majd a részvénytöbbség megszerzése.

Itt jön a képbe a Ferrari, amelyben jelenleg 85%-os tulajdonos a Fiat. A sportkocsigyártó nagyjából 4 milliárd dollárt ér a legutóbbi felmérések szerint, és a Fiat eladhatna 34%-nyi részvényt anélkül, hogy elvesztené az irányítást Maranellóban. Ez legalább 1,36 milliárd dollárnyi tőkét jelenthetne, amelyet beforgathatnának a Chrysler felvásárlásába. A Fiat részéről egyelőre nem nyilatkoztak érdemben – Sergio Marchionne vezérigazgató csak annyit mondott, hogy minden lehetőséget meg kell vizsgálniuk, mielőtt döntést hoznának.

A Ferrari részleges eladásáról szóló pletykákat így egyelőre tekinthetjük az olasz sajtó spekulációjának, bár kétségtelen, hogy a Fiatnak még egy ekkora áldozat is kifizetődhet, ha ezzel biztosíthatják jelenlétüket az észak-amerikai autópiacon.