Townpod: krumpli parádés ötletekkel

2010.10.01. 11:26

Tágas, célszerű és kifejezetten érdekes a Nissan városi autója, csak a külső burkolatot terveztették konyhásnénikkel – legalábbis erre utal az amorf túrógombócforma, amelybe csak a négy kerék visz határozott idomokat.

A Townpod amolyan tipikus, japános ötletbörze. Ha nem tudnánk, hogy a Párizsi Autószalonon állították ki, azt mondanánk, hogy egyike a több tucatnyi elborult tanulmányautónak, amelyeket a japán gyártók a Tokyo Motor Show-ra szoktak kivinni. A fehér gombóc mindenekelőtt meglehetősen tágas és jól hozzáférhető. Ez részint a magas tetőnek, részben a nyolc nyílászárónak köszönhető. Az oldalajtók egymással szemben nyílnak, és nincs B oszlop, bár ez már elcsépelt ötletnek számít. Ám hátul és az autó tetején is kétszárnyú ajtókat találunk – az utóbbi lényegében a szokásos tetőablakot helyettesíti. Belül egyértelműen a két első utasé a főszerep. Az ő környezetük vidám almazöld színben pompázik, míg hátul minden sötétszürke. Ráadásul hátulra az első ülés támláiból kicsúsztatható kempingszékszerűségek kerültek, amelyek nem látszanak különösebben kényelmesnek. A Townpod így inkább két fő és sok csomag szállítására tűnik alkalmasnak.

Az autó kezelőszervei sem mindennapiak: az alul-felül benyomott kormánykerék, a két érintőképernyő és a vezetőülés sarkába integrált, tenyérbe illő gombcsoport eleve különleges hangulatot sugároz. Ugyanakkor a Townpod igazi különlegessége a Puck fantázianevű különös sínrendszer: az autó oldalfalainak belső felületén kialakított hornyokba és mélyedésekbe gömb alakú rögzítőelemeket lehet befűzni – ezek tarthatnak kis asztalkát, pohártartót, mobiltelefon-tartót vagy akár csomagrögzítő füleket is. A rendszer felhasználásának csak a fantázia és a gömbök teherbírása szabhat határt – legalábbis elméletben.

A Townpod amúgy teljesen elektromos – a Leaf padlólemezét és hajtásrendszerét kapta meg –, de ez elsősorban az aktuális villanyautó-őrület számlájára írható, ennél a gépnél úgysem az a lényeg, hogy mi hajtja – pusztán az ötletekért érdemes megnézni, amelyek közül néhány akár a jövőbeli sorozatgyártmányokig is eljuthat.