Két évet késik az új Fiat Panda

2010.10.05. 17:18

Már a nyáron bemutathatták volna, de a Fiat vezetése kétszer is felfüggesztette a fejlesztést.

A Panda aktuális generációját még 2003-ban dobták piacra, így már most kirívóan öregnek számít a kiskocsik mezőnyében a jellemzően a hat év körüli modellciklushoz képest. Az utód azonban csak 2012-ben kerülhet gyártásba. A késlekedés nem az olasz tervezők tehetségén vagy szorgalmán múlt, hanem a cég vezetésén. Az eredeti menetrendben 2010 közepi premier szerepelt – alighanem úgy tervezték, hogy az új, kéthengeres motorgenerációt már a Panda harmadik generációjába szerelik elsőként. A Fiat igazgatói azonban kétszer is leállíttatták, majd újraindíttatták a fejlesztést. Először 2008 októbere és 2009 decembere között fagyasztották be a kiadásokat, hogy mérsékeljék a gazdasági válság hatásait. Később egy második késleltetést is beiktattak – erről annyit tudni, hogy Sergio Marchionne, a Fiat elnöke azt mondta, színtiszta pénzkidobás volna új modellel jelentkezni, amíg a válság hatása még érezhető.

A Panda mellett több más modellt is érintett a döntés, így a tervezettnél később érkezik a Lancia Ypsilon és Musa, valamint a Fiat Multipla utódja is. A kettes Panda persze még így is rövidebb ideig marad, mint a legelső generáció, amelyet 1980 és 2003 között készítettek.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.