A Toyota az autók Kalasnyikovja

2010.10.15. 14:41

Megfigyelték már, hogy milyen autón utaznak a felkelők – vagy terroristák, kinek hogy tetszik – a világ legforróbb háborús zónáiban?

A Newsweek szerint egyértelműen a Toyota pick-upjai a legnépszerűbbek a harctereken, mivel egyszerűek, strapabírók, megbízhatók, és terepjáróként is jól beválnak. Nem csak a nálunk is jól ismert Hiluxról van szó, sőt, a célnak sokkal jobban megfelel a Land Cruiser platós változata, amely masszívabb, és terepen még jobban boldogul. Zömmel ilyeneket használnak Nicaraguától Szomálián át Pakisztánig mindenütt, ahol hiányzik a burkolt úthálózat. A lap szerint néhol még az amerikai hadsereg is ilyen Toyotákat használ a nehézkesebb, drágább és jóval többet fogyasztó Hummer helyett. Úgy jellemzik a japán terepjárókat, mint a korszerű hadviselés könnyűlovasságát, hiszen gyorsan mozog és a platóra akár gépágyú is szerelhető, amivel igen komoly fenyegetést jelent az ellenségnek, bár páncélzat híján maga is meglehetősen sérülékeny.

Nem tudni, hogy a Toyotának inkább használ-e vagy árt, hogy a terrorista/szabadságharcos csapatokkal kötik össze, de az az érzésünk, a Toyotának az eladások számítanak – végül is nem válogathatják meg, hogy kinek adnak el autót és kinek nem.