Valóságshow-val értékesít a Saab

2010.10.17. 11:30

555

A tradícióval nem teljesen szakító, de merészebb arc, modern hibrid hajtás, BMW motor, online közvetítés, vásárló központú szériagyártás. Mostantól kezdve mindent bedob a Saab: 9-3-as modelljük annyira sikeres lesz, mondják, hogy két év múlva újra nyereséges lesz a cég.

Az új 9-3-as nagyjából 4,7 méter hosszú és kicsit szélesebb lesz, mint a mostani változat. A BMW-vel kötött megállapodás értelmében legalább egy modell a Mini Countryman-ből származó, 1,6-os turbós, kétszáz lóerős benzinmotorral kerül majd a forgalomba. Nem maradnak el az összkerékhajtású hibridek sem, melyek az eddigi mérések szerint tíz százalékkal futnak takarékosabban, mint a fronthajtású 9-3-asok.

A formaterv majdnem teljes egészében kész: egyedül az első fényszóróról nem döntöttek még véglegesen, ettől eltekintve az utolsó simításokat végzik – bennfentesek szerint egy hatchback és egy kabrió változat is kijöhet a későbbiekben.

saab95factoryshot

A cég szerint évi 80 ezer darabot tudnak majd értékesíteni az új 9-3-asból; a sorozatgyártásig szűk huszonnégy hónapjuk van hátra, a trollhättani üzemben ugyanis 2012 októberében kezdődik meg a munka.

Valóságshow-szerű, online közvetítést is ígér a Saab a vevőknek. A csarnokokat bekamerázzák, így a megrendelést követően folyamatosan láthatja a leendő tulajdonos, hogyan szerelik össze autóját – de ez még nem minden: lehetőség lesz közvetlen a gyárban való átvételre is. A Saab szerint ezen módszerekkel vásárló-központúbbá lehetne alakítani a jelenlegi nagytermelést.