A BMW kiáll a Mercedes és az Audi ellen

2010.10.18. 13:13

Sok év után ismét megmérkőzhet egymással a luxusautó-piac három óriása, méghozzá az egyik leglátványosabb versenysorozat, a DTM futamain.

dtmbmw

Azóta hallani pletykákat a tervről, amióta a BMW kiszállt a Fomula–1-ből, hisz egyértelmű, hogy szükségük van a versenysikerekre, ha meg akarják őrizni a márka sportos arculatát, most azonban hivatalosan is bejelentették, hogy 2012-ben gyári csapattal állnak rajthoz a DTM versenysorozatban. A választás kézenfekvő volt, hiszen olyan sportsikerekre volna szükség, amelyek révén közvetlen konkurenseik felett arathatnak győzelmet. A DTM pedig épp ilyen játszótér, hiszen amióta az Opel évekkel ezelőtt feladta a küzdelmet, a sorozat a Mercedes és az Audi házibajnokságává vált. Ráadásul a versenygépek itt a sorozatgyártmányok formai jegyeit viselik, ha műszakilag nincs is sok közös vonásuk, azaz a 3-as BMW szállhat szembe az A4-es Audival és a Mercedes C osztállyal, így egy-egy siker sokkal egyértelműbben befolyásolhatja az eladásokat, mint mondjuk egy F1-es futamgyőzelem.

A BMW utoljára az M3-as első generációjával szerepelt sikeresen a DTM-ben az 1980-as évek végén – ebből az időszakból származik két bajnoki címük is, 1987-ben Eric van de Poele, 1989-ben pedig  Roberto Ravaglia révén szerezték meg a bajnokság első helyét. A három luxusautó-gyártó azóta persze összetalálkozott már más versenysorozatokban is, legutóbb például 1999-ben a Le Mans-i 24 óráson futottak egy kategóriában egymás ellen a BMW, a Mercedes és az Audi versenyautói.