Pitypangból készülhet a jövő gumija

2010.10.24. 07:46

Német kutatóknak sikerült kikapcsolniuk a gyermekláncfű tejnedvének alvadásáért felelős gént - így reményeik szerint nem telik el sok idő, és autógumik, cumik, óvszerek is készülhetnek a növényből.

A gumipiac óriási: mintegy negyvenezer használati tárgy készül kaucsukból, az autóban használatos gumiszőnyegtől a műtőskesztyűn át a játékkacsáig. De amíg megjelennek az első pitypangból készült autógumik, még el kell telnie néhány évnek. Az alvadásért felelős enzim kikapcsolásával még csak az első lépést tették meg a kutatók, a nagyléptékű termesztésre még úgy öt évet kell várni.

A gyermekláncfű várhatóan nem fogja teljesen kiváltani a gumifát, és a tízmillió tonnás globális keresletet sem fogja fedezni, azonban az európai piac tíz-húsz százalékának kiszolgálása reális cél a következő tíz évre.

Az ötlet maga nem új - már az 1930-as években vizsgálták a növényt kaucsuktermelés szempontjából orosz tudósok, majd a náci Németország kutatói folytatták ezt. Az auschwitzi koncentrációs tábor körül pitypangmezők terültek el, amelyeket a foglyoknak kellett learatniuk.