Közös autópályát épít Közép-Európa

2010.10.25. 14:26

A Balti-tengertől az Égei-tengerig vezet majd a Via Carpatia, amelyhez Magyarország is hozzáteszi a saját részét a múlt hét végén aláírt szándéknyilatkozat alapján. A cél az, hogy Litvániából Lengyelországon, Szlovákián, Magyarországon, Románián és Bulgárián keresztül Görögországig végig autópályán lehessen eljutni.

Kep13

Mindez persze távlati cél, az érintett országok csak abban állapodtak meg egymással, hogy az észak-déli autópálya-rendszer elemeit elsődleges prioritással építik és a fejlesztéseket összehangolják. A Via Carpatia az ország keleti felén halad majd át, és része lesz az M30-as, az M3-as és az M35-ös, amelyek már jelenleg is autópályával kötik össze Miskolcot Debrecennel. A folytatást jelentő útszakaszokat közösségi források bevonásával tervezik megépíteni 2014 és 2020 között.

A fejlesztések megvalósításához persze kevés lenne a közös szándék, még az EU-val is el kell fogadtatni az elképzelést. A tervek szerint az építkezésben részt vevő országok közösen lépnek majd fel, hogy az út hivatalosan is bekerülhessen a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) programba.