Autó, amit nem kell tankolni

2010.10.26. 14:06

Az amerikai Delphi ötlete nyomán semmilyen töltőnyílásra nem volna szükség a jövő autóin: az energia fizikai kontaktus nélkül áramolna a járműbe.

Az ötlet persze nem teljesen új, de eddig legfeljebb kis teljesítményű eszközök – telefonok, drót nélküli fejhallgatók – töltésére használták. A Delphi a WiTricity nevű cég eljárását veszi át, amely nagy frekvenciás elektromágneses hullámokkal továbbítja az energiát. A számítások szerint akár több mint 3300 watt teljesítmény vihető át így, azaz hasonló energiaátviteli sebességre alkalmas, mint egy szokványos háztartási konnektor. Az elképzelés szerint az autó alján képeznék ki a töltő fogadórészét, míg a garázs vagy parkolóhely padlóján az adót, és megoldható lenne, hogy akár automatikusan elinduljon a töltés, ha egy megfelelően felszerelt jármű a töltő fölé áll. Ezzel elkerülhető, hogy a villanyautót esténként konnektorba kelljen dugdosni, sőt, a megfelelő infrastruktúrával elvben elérhető lenne, hogy az autó a városi parkolóhelyeken is töltődjön, ami igazán kényelmes megoldásnak ígérkezik.

A megoldásnak persze lehetnek bizonyos mellékhatásai, és még nem tudjuk, hogy ezeket hogyan védik ki. A töltő ugyanis erős elektromágneses teret kelt, amely aligha tartható szigorúan az autó alatt – ez pedig rongálhatja, hogy ne menjünk messzebb, a bankkártyák mágnescsíkját, vagy bármi egyéb, nem megfelelően árnyékolt elektromos eszközt. Egyelőre a Delphi is csak a kutatási fázisnál tart, azaz még a működő prototípusokra is éveket kell majd várni – így pedig bőven lesz rá idő, hogy kidolgozzák a legbiztonságosabb módszert a drót nélküli energiaátvitelre.