iMove – ilyen lenne az Apple-autó?

2010.10.27. 07:08

Amíg a Google a sofőr nélküli autón dolgozik, az Apple-nél állítólag saját fejlesztésű kocsit szeretnének kihozni. Ismerjük a Macintosh filozófiáját: nem a funkcionalitás, hanem a dizájn a lényeg. Magyarul, mindegy, ha nem használható túl jól, legyen trendi, az majd eladja a terméket. Arról lehet vitatkozni, hogy az iMove formaterve elég ütős-e, de körülbelül annyira praktikus lenne használni a hétköznapokban, mint amennyire kényelmes szöveget szerkeszteni az iPaden.

Az elegáns, csupa csillogó felülettel borított szappantartó jól mímeli az Apple-termékek sajátosságait, és olyan újításokkal hívja fel magára a figyelmet, mint a színváltós üvegfelület vagy a menet közben is nyitható tető. Hogy egyáltalán megvalósíthatók lennének-e a hatalmas, egybefüggő elemek és a homorúról domborúra váltó idomok, több mint kérdéses, de itt nem is erről van szó: az iMove digitális formatervtanulmány.

A húszéves Liviu Tudoran terveit a Macintosh gyártmányai ihlették, a dizájn-guru Macintosh-anyacégnek hivatalosan nincs köze hozzá. Viszont el tudnánk képzelni, hogy hasonlóan kretén formatervvel rukkolnának elő, ha egyszer tényleg rászánnák magukat az autógyártásra.