Lézeres szonda ittas vezetők ellen

2010.10.27. 11:23

Akár a traffipax a gyorshajtókat, az Alkolaser is távolról szűri ki a forgalomból a részegeket tartalmazó autókat. A szerkezet orosz találmány, és úgy néz ki, a helyi hatóságok rá is haraptak.

drunk-driving-logo-photos

A szentpétervári Laser Systems Company állította ki az eszköz kísérleti példányát a moszkvai Interpolitex 2010 kiállításon. Az Alkolaser lényegében az autó belső terében található alkoholgőzt mutatja ki. A tervezők szerint egy deci vodka vagy három deci sör elfogyasztása után már elegendő alkohol van egy ember leheletében, hogy a lézeres berendezés kimutassa. A hagyományos szondát persze nem helyettesíti a készülék, hiszen nem lehet vele megállapítani, hogy az alkoholgőz a sofőrből, az utasból, netán más forrásból került az autó légterébe, viszont arra jó, hogy hatékonyabbá tegye az ittas vezetők szűrését. A fejlesztők elképzelése szerint az eszköz az alkoholt tartalmazó autókról fotót készítene, amelyet a legközelebbi járőrnek elküldve gyakorlatilag kijelöli az ellenőrzésre érdemes autókat.

Az Alkolaser egyelőre nem végleges termék, de a fejlesztés vezetője szerint a kísérleti eredmények biztatóak, és a rendőrség is érdeklődik, így ha minden jól megy, 2011-ig lezárul a tesztelési fázis, és a jövő év végén megindulhat a szériagyártás is.