A végleges városi megoldás a Nissantól

2010.11.02. 15:43

New Mobility Concept – már a név is nagyszerű újításokat sejtet, és a Nissan városi járműve valóban nem mindennapi darab. Ha valakinek mégis nagyon ismerős lenne, az nem téved nagyot: megmutatták már ezt az autót, csak akkor még Renault Twizynek nevezték.

Az azonosság persze nem meglepő, hiszen a Renault–Nissan szövetség közös jövőképéről van szó: az alig 2,3 méteres, 20 lóerős, elektromos törpeautó a hírek szerint nem csak valami elszállt formatanulmány, hanem egy későbbi sorozatgyártmány prototípusa. Végső soron városi használatra tökéletes lenne azoknak, akik jellemzően egyedül ingáznak, városi környezetben. Erre a célra tökéletesen elegendő a 75 km/h-s végsebesség és a 100 kilométeres egy töltéses hatótávolság. A kérdés igazából az, és erre egyelőre a Renault sem adott kielégítő választ a Twizy kapcsán, hogy a 450 kilós, kétszemélyes járművet milyen árcédulával tudják majd forgalomba hozni, hiszen ettől függ, hogy csak egy újabb méregdrága furcsaság lesz, amelyből néhány száz példányt lehet eladni éves szinten, vagy valódi alternatívája lehet a Smartnak, netán a Nyugat-Európában jogosítvány nélkül vezethető mopedautóknak.

A franciák azt ígérték, hogy a Twizy 2011 végére gyártásba kerül, így valószínű, hogy az NMC is elérhetővé válik legkésőbb 2012-re.