A kötelező-váltás csapdába csalhat

2010.11.05. 14:01

Az alkuszok és a biztosítók ugyan egymásra licitálva biztatnak mindenkit a biztosító-váltásra, de van vagy félmillió autóhasználó, aki nagyon rosszul jár, ha hallgat rájuk.

ujavensis 05

Korábban viszonylag tiszta volt a kép: csak novemberben lehetett biztosítót váltani, de akkor bárki megtehette ezt. A szabályok azonban nem csak a díjkalkuláció alapját tekintve változtak – jövőre már kilowatt, és nem köbcenti után fizet mindenki – de a váltás feltételeit is megváltoztatták. Így aki 2010-ben vásárolta az autóját, vagy lett üzemben tartó, és ehhez kapcsolódóan az idén kötött új kötelező biztosítást, az csak 11 hónappal a biztosítás megkötése után válthat, előbb semmiképp. Ha mégis megpróbálja, az kellemetlen következményekkel járhat: az új szerződés nem lesz érvényes a fordulónapig, a régi pedig a díj nem fizetése miatt szűnhet meg, ha valaki nem tudja, hogy még a régi szerződése az érvényes - így biztosítás nélkül maradhat az autótulajdonos. Az pedig napi szinten több száz forintos költség, azaz egy-két hónap alatt tízezreket fizethetünk a figyelmetlenségünkért.

csapda

Már akadt is olyan oldal – persze egy szemfüles alkusz cég jóvoltából – ahol emlékeztető levelet ígérnek azoknak, akik most nem köthetnek új szerződést, csak év közben. Jó húzás, hiszen egyre többen lesznek majd, akik nem novemberben, hanem az év egy másik szakában válthatnak majd biztosítót. Ha maradnak a szabályok, ezzel néhány éven belül értelmét is veszti a novemberi kampányolás, hiszen egyre kevesebben lesznek, akiknek épp erre az időszakra esik a fordulónapjuk.

Talán ennek is köszönhető a mostani, a szokásosnál is agresszívabb reklámhadjárat, nagy összegű nyereményekkel és egyéb vonzó ígéretekkel – a résztvevők érzik, hogy a nagy tarolásnak vége, a jövőben sokkal nehezebb lesz rábírni a potenciális ügyfeleket arra, hogy évről évre átszámolják a biztosításuk díját, és új biztosítóhoz szerződjenek.