Sportkombi készül a Mercedes CLS-ből

2010.11.09. 11:38

Sportos forma, négyszemélyes utastér és praktikus, nagy csomagtér – Stuttgartban azt gondolják, ez lehet a jövő nyerő kombinációja. Így aztán gyártásba küldik az egykori Shooting Brake tanulmányt, amely lényegében a CLS kombi kivitelének felel meg.

A Mercedesnél egyelőre annyit mondtak, hogy a végleges modellt 2012-ben dobják piacra. Ez nem túl sok információ, de a korábbi tapasztalatok alapján Stuttgartban nem komplikálják agyon a feladat megoldását. Ha a Mercedes eddigi gyakorlatából indulunk ki, a Shooting Brake formatervét közel véglegesnek tekinthetjük, legfeljebb olyan részletek változhatnak, mint a lámpák belső felépítése, a felnik mérete vagy a lökhárítók egyes részletei. Nagyrészt ezek is úgy változnak majd, ahogy a szériagyártású CLS-en láthatjuk. Műszaki szempontból nyilván keveset változtatnak a CLS megoldásain, legfeljebb a hátsó futóművet igazítják a nagyobb elvi terhelhetőséghez.

A Daimler vezetése, illetve a Mercedes mérnökei kényszerhelyzetben vannak: bővíteni kell a kínálatot, ha nem akarnak lemaradni az Audi és a BMW mögött, hisz a konkurencia újabb és újabb rétegmodelleket dob piacra. Az Audinál az A5 Sportback és az A7, a BMW-nél pedig az új hatos, az X6 és az 5-ös GT révén próbálnak új vásárlókat találni, és a Mercedes sem szeretne lemaradni ebben a versenyfutásban. Az persze egyáltalán nem biztos, hogy a kínálat felhizlalása minden esetben kifizetődik – a Mercedes R osztály erre a legjobb példa –, de aki nem is próbálkozik, annak esélye sincs javítani az eredményein.