Óvással verte a Chevy a BMW-t

2010.11.17. 14:03

Szomorú, ha a pálya helyett egy irodában dől el, hogy kit neveznek később 2010 legjobbjának, de ezúttal így alakult.

wtcc

A túrakocsi-világbajnokság végjátéka ízléstelen, trükközéssel és óvással tarkított bohózattá változott az idén. A két főszereplő a BMW és a Chevrolet gyári csapata: a németek megpróbálták kijátszani a szabályokat, és nyertek a versenypályán, ami a másik félnek érthetően nem tetszett. A sztori ott kezdődik, hogy a BMW gyári csapata eredetileg hatsebes manuális váltóval indult a WTCC-n, mivel ez könnyebb a szekvenciálisnál – ez utóbbit pedig csak egy privát versenyző, Andrei Romanov használta a szezon során. A eredményeik alapján azonban a gyári BMW-kbe jelentős mennyiségű ballaszt került a szabályoknak megfelelően, így már a konkurenciának állt a zászló a szezon vége előtt. Erre találták ki a németek, hogy a japán versenyen inkább a szekvenciális váltót építik be, ebben az esetben ugyanis Romanov eredményei számítanak a ballaszt kiosztásánál, ami értékes tizedeket hozott a pályán. A versenyfelügyelők rá is bólintottak minderre, és a BMW szerzett egy második és egy első helyet – azaz szerzett volna, ha a Chevrolet nem óvja meg a döntést.

A versenyfelügyelőkkel ellentétben az FIA döntőbizottsága, arra hivatkozva, hogy a BMW gyári istállója a kézi váltókkal homologizáltatta az idei versenygépét, megsemmisítette Andy Priaulx, a reménybeli bajnok, és csapattársa, Augusto Farfus eredményeit, így viszont a Chevrolet pilóta, Yvan Müller már most, az utolsó versenyhétvége előtt örülhet a bajnoki címnek, sőt, a BMW a gyártók versenyében is a harmadik helyre szorult. Ezzel a BMW alighanem többet veszített, mintha meg sem próbálkoznak a trükkel, és Japánban beérik néhány rosszabb helyezéssel, ami még mindig pontokat hozott volna.

Ennek ellenére érdemes figyelni a WTCC utolsó futamát, ha másért nem is, a Zengő Dension Motorsport magyar versenyzője, Michelisz Norbert miatt, aki a legutóbbi hétvégén egy harmadik és egy hetedik helyezést szerzett, így – bár csupán 3 ponttal – de még mindig vezeti az újoncok versenyét.