Új Lamborghini, fogyókúra után

2010.11.19. 06:19

Az olasz sportkocsigyártó ismét egy különleges Gallardo változatot mutatott be, LP 570-4 Spyder Performante néven.

A típus ugyanazt a koncepciót követi, mint a korábbi Superleggera, annyi különbséggel, hogy ezúttal a nyitott változatot vették alapul. A tervezők ezúttal is karbonszálas elemekkel csökkentették a Gallardo tömegét, így 1485 kilogrammot nyom, 65-tel kevesebbet, mint a széria Spyder. Az 5,2 literes V10-es, ahogy a típusjelzésből is sejthető, 570 lóerős lett, így a nyitott sportkocsival 3,9 másodperc alatt érhető el a százas tempó, és akár 324 km/h-ig folytatható a gyorsítás. A Performante azonban nem csak a gyorsulásról szól: hatásosabb fékrendszert, könnyebb, 19 hüvelykes felniket, nagyobb tapadású Pirelli P Zero Corsa abroncsokat, és áttervezett, nagyobb leszorító erőt előállító első és hátsó légterelőket, illetve diffúzort kapott. Így érezhetően stabilabb nagy tempójú kanyarokban, mint a Gallardo Spyder korábbi kivitelei.

A Performante így egyértelműen jobb élményautó lett, de ugyanakkor a készítők azt mondják, a fogyasztását és a szén-dioxid kibocsátását is sikerült csökkenteni, ha nem is túlzottan nagy mértékben. Így most a gyakorlatban is alkalmazhatták azokat az elveket, amelyeket a Sesto Elemento tanulmánnyal demonstráltak néhány hónapja. Ez azonban várhatóan csak a kezdet – úgy tűnik, a Lamborghini hosszabb távon is elkötelezte magát a súlycsökkentés mellett, így a jövőben egyre könnyebb és könnyebb – ezzel pedig gyorsabb és takarékosabb – szupersportkocsikat várhatunk tőlük.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.