Jön az elektromos Smart utánzat

2010.11.22. 06:08

A Los Angeles-i Autó Show-n mutatták be a Smart for Two ellen csatába küldött Wheego Whip LiFe nevű kisautót. Az amerikai gyár szerint a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak mellett, kedvező fenntartási költségű autóikkal rövid időn belül betörhetnek a városi autók piacára, sőt, pár éven belül a világ egyik legjobb elektromos járműveket gyártó cégévé akarják kinőni magukat.

Az elektromos hajtású LiFe-ot a legtöbben – a magas ára mellett – valószínűleg a városi használatot is ellehetetlenítő alacsony teljesítménye miatt fogják elutasítani. A 30 kwh-s lithium-ion akkumulátorokkal szerelt autó ugyanis mindössze 20 lóerős; a baj nem is ez lenne, hiszen ennyi erővel egy motorkerékpárt nagyon virgoncan meg lehet hajtani, de a LiFe menetkész tömege sajnos 1 210 kilogramm – igaz, hosszas nekifutás után akár 105 km/h-s száguldásra is képes a kisautó.

A hat és fél millió forintnak megfelelő ár itthon nem tenné túl vonzóvá a Wheegot, bár a célcsoport nem is Kele-Európa. A kis kétüléses ideális bevásárlókocsi lehet az ottani feleségeknek – a 161 kilométeres hatótáv ehhez tökéletesen elegendő. A belső kidolgozás igényes, de nincs agyonbonyolítva. A légkondi nem alapfelszereltség, azért még plusz kétezer dollárt kell fizetni.

A LiFe decemberben kerül forgalomba.