KGFB: 40 százalékot spóroltak az okosok

2010.11.24. 17:09

Már megint az internetezők jártak jól: az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás váltási időszakának mérlege szerint egyértelműen azok tudtak spórolni, aki tájékozódtak és használták az erre szakosodott netes kalkulátorokat.

Haraszti Zsolt, a Netrisk.hu vezetője elmondta: „Meghatározó a világháló szerepe és elterjedése. Éppen ezért a budapestiek jártak leginkább jól, ott váltottak a legtöbben. Utánuk következtek a vidéki nagyvárosok lakosai.”Megtudtuk, hogy a biztosítótársaságot cserélők átlagéletkora 35 év volt, de meglepő módon egyik korcsoport sem felülreprezentált – a statisztika a rajtuk keresztül megkötött 250 ezer új szerződésre alapul.

A magyar piac árérzékenynek bizonyult, egyértelműen a kedvező díjak motiválták a váltásokat. Terjednek azonban a kiegészítő biztosítások, egyre több biztosítottnak fontos, hogy ne csak a kár elszenvedőjének jusson a kifizetett összegből. Az okozói kiegészítő biztosítás, a mini casco és az aktív kárrendezői szolgáltatás is egyre népszerűbb.

A MÁV-szindróma megismétlődésétől nem kell tartani, a kártalanítási alap működése miatt bízhatunk a legolcsóbb szolgáltatásokban is. Az érvényben levő előírások alapján nem ismétlődhet meg a fizetésképtelenség – minden társaság a díjbevételének 0,25 százalékát fizeti be negyedévente az alapba. Az igazán gyenge vagy gyanús cégek ki is vonultak a piacról; akik maradtak, valóban képesek ellátni a szerződésben rögzített feladataikat.

A Netrisk kalkulátora több mint ötmillió díjszámítást regisztrált, amelyek közül 4,768 millió kedvezőbb volt az eddiginél. Átlagosan 13200 forintot lehetett megtakarítani, míg a megkötött szerződések alapján 17 ezer forintra jött ki a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások 2011-es átlagdíja. Érthető módon megnőtt az éves szerződés és az egyösszegű befizetések aránya – 52 százaléka a szerződőknek nem óhajt negyedévente újra és újra utalgatni-csekkezgetni.

A kampány típusú kedvezmények sokakat befolyásoltak, de a normál bonus-malus feletti, balesetmentességet értékelő konstrukciók sokak döntését motiválták. 23 százalék körüli részesedéssel piacvezető az Allianz, 20 százalékkal követi őket az K&H. A KÖBE és az Astra 10-10 százalékon osztozik. A többiek 5 százalék alatti részesedéssel vannak jelen a kgfb piacon. Ugyan az Allianz piacvezető, de tőlük is pártoltak el legtöbben – esetükben 20-22 százalék a váltók aránya.