Törpe-Volkswagen a legkisebb embereknek

2010.11.25. 11:46 Módosítva: 2010.11.25. 11:49

Az arányosan kicsinyített járműben legfeljebb 153 centi magas emberek férnek el, de ők is csak úgy, ahogy egy szokvány autóba egy bő kétméteres illető.

A mintegy 30%-kal lekicsinyített, de még épp használható autót a brazil Volkswagen készítette – a forma lényegében azonos a helyi VW Gol típuséval – elsősorban reklámcélból. A 2,25 méter hosszú csöppség elvben akár valódi közlekedési eszközként is beválhatna a legalacsonyabb emberek számára, de nem ez volt a tervezők elsődleges célja. A Mini Gol hajtását egy 5,5 lóerős egyhengeres motorra bízták, amellyel csupán 27 km/h a végsebessége. Így közúti közlekedésre lényegében alkalmatlan, viszont fesztiválokon és egyéb rendezvényeken első osztályú látványosság és gyerekcsalogató, mivel zárt pályán, egy kis növésű felnőttel az utasülésben kiskorúak is vezethetik.

A Mini Gol egyelőre két példányban létezik, és nem is igen készül belőle több, bár nagyon is elképzelhető, hogy egy erősebb motorral hétköznapi közlekedési eszközként is lenne iránta igény. A legtöbb ma gyártott autót ugyanis 150 centi feletti testmagasságú embereknek tervezik, így aki jóval alacsonyabb, legfeljebb segédeszközökkel képes egyszerre elérni minden kezelőszervet.