Rinspeed BamBoo: egy kis csendőr-nosztalgia

2010.12.02. 13:36

A svájciak feltalálták a spanyolviaszt: a legújabb tanulmányuk jó negyven évvel ezelőtti francia strandautók hangulatát idézi.

Ha máshonnan nem is, Louis de Funes Csendőr-vígjátékaiból ismerősek lehetnek a 70-es évek furcsa francia homokfutói, mint a Citroen Méhari vagy a Renault Rodeo – ezt az életképtelennek tűnő, bár kétségtelenül stílusos járműkategóriát eleveníti fel a BamBoo tanulmány. A forma érdekes, annál is inkább, mert bár a stílusa a múltat idézi, részleteiben abszolút korszerű, Porsche-szerű első és Suzuki Swiftet idéző hátsó lámpáival. A vászontető, a masszív bukócső, az apró ajtók és a szellős, oldalsó és hátsó ablakok nélküli utastér persze alaposan behatárolja, hogy mire és mikor használható egy ilyen autó, ahogy az a tény is, hogy elektromos hajtást kap, azaz legfeljebb 200 kilométert gurulgathat a strand-fövenyen, többet biztosan nem.

A Rinspeed persze nem gyártásra készíti a tanulmányautóit, inkább csak afféle jelzésként, hogy még mindig létezik, és készen áll a komolyabb megrendelések fogadására, de mintha kezdenének kifogyni az ötletekből – néhány éve még áttetsző holdjáró-sportkocsival, plexitetős Porschével illetve szárnyashajóként is használható roadsterrel riogatták a népeket a Genfi Autószalonon.