Unjuk már az ezüst autókat?

2010.12.09. 16:09

Tízből nyolc új autó még mindig nem színes, de úgy néz ki, az ezüst nyomasztó egyeduralmának vége. A Du Pont idei felmérése azt mutatja, hogy egyre több autót rendelnek fekete, szürke és fehér színben.

A festékgyártó elemzése szerint globálisan még mindig az ezüst a legnépszerűbb fényezési árnyalat, de a maga 26%-os részesedésével alig előzi meg a feketét (24%). Ezen kívül a szürke és a fehér is meglehetősen népszerű a maga 16-16%-ával. Egész mást mutatnak azonban a lokális felmérések: Európában fekete, szürke, ezüst és fehér a sorrend, Indiában, Japánban és Észak-Amerikában és Latin-Amerikában azonban a fehér a legnépszerűbb szín.

Nem tudjuk, hogy a felmérést mennyire torzítják a flottás eladások, de az az érzésünk, elsősorban ezeknek köszönhető, hogy a színtelen árnyalatok ilyen nagy arányban fordulnak elő az új autókon, és szinte minden piacon háttérbe szorítják a színes járműveket. Európában mindenesetre a kék a leggyakrabban kiválasztott színes árnyalat (9%), majd a vörös (7%), a barna illetve vajszínű (5%), a zöld, a sárga és a lila következik, ez utóbbi három azonban már csak 1-1%-ban fordul elő. Összességében a vörös a legnépszerűbb színes szín a világban, de e tekintetben is jelentős eltérések mutatkoznak az egyes régiók közül: Amerikában a vörös, Japánban és Dél-Afrikában a kék, Indiában a barna, Oroszországban pedig a zöld vezet.