Jóváhagyta a Totalcar kezdeményezését az OVB

2010.12.12. 13:06

Az Országos Választási Bizottság szombati ülésén egyhangúan hitelesítette a népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét, így ha nem érkezik jogorvoslat, az aláírásgyűjtés rövidesen meg is kezdődhet. A kezdeményezést a Totalcar.hu ügyvezető igazgatója, Bende Tibor nyújtotta be.

Az aláírásokkal támogatható kezdeményezés így szól: „Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a törvények olyan módosítását, hogy a 125 köbcentiméter hengerűrtartalmat és a 11 kilowattos teljesítményt meg nem haladó hajtómotorral ellátott motorkerékpár - megfelelő közlekedési jártasság esetén - "B" kategóriára érvényes vezetői engedéllyel is vezethető legyen.” A népi kezdeményezés akkor lesz eredményes, ha sikerül 50 ezer érvényes aláírást összegyűjteni. Ekkor az Országgyűlésnek napirendjére kell tűznie a kérdés tárgyalását, ám ez nem kötelezi arra, hogy a megfogalmazott szándéknak megfelelő döntést hozzon.

Ha a parlament a kezdeményezők szándékának megfelelően módosítja a törvényeket, lehetővé válik, hogy a személygépkocsikra érvényes B kategóriás jogosítvánnyal már nemcsak 50 köbcentiméter alatti motorokat lehessen vezetni, hanem (kiegészítő oktatás után) akár a 125 köbcentimétereseket is.

A kezdeményező a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnökségi tagját idéző írásában arra mutat rá: ezzel a módosítással lehetővé válna, hogy sok autós egyszerűen átülhessen a forgalom ritmusát tartani képes motorkerékpárra.