VW: Németeké lesz a Forma 1?

2010.12.14. 12:28

Annyit emlegették már a Volkswagen csoportnál, hogy valamelyik márkájukkal beszállnának a Formula 1-be, hogy már csak legyintünk, ha újból megerősítik vagy cáfolják a hírt. Most viszont alapja van a pletykának: az új szabályok ugyanis kedveznek a németeknek.

Bő két év múlva, 2013-tól visszatérnek a turbómotorok a Formula 1-be, 1,6 literes négyhengeres lesz kötelező mindenki számára. Az FIA ugyan a fogyasztáscsökkentéssel indokolja a szabálymódosítást, de szakértők szerint az egyszerűbb szerkezetet kifejleszteni és gyártani is olcsóbb lesz, mint az eddigi nagy fordulatszámú 2,4-es V8-asokat. Norbert Haug, a Mercedes guruja is pozitívan nyilatkozott, kereken kimondta: „Legalább 25%-kal csökkenthetjük a motorokra költött pénzt.”

Hans-Joachim Stuck, a Volkswagen sportigazgatója hasonlóan lelkesedett: „Létrejöttek azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik a VW csoport belépését. Nincs még döntés, de nagyon örülünk az FIA határozatának.”

Nem tudhatjuk, mennyire komolyak a németek szándékai, de a szabálymódosítás talán megadja a kellő lökést a döntéshozóknak, hogy rászánják magukat a belépésre. Ha a konszern ambiciózus terveit nézzük, semmiképpen nem lógna ki a képből a F1-es szereplés.