Pestről is Ukrajnába járunk majd tankolni?

2010.12.14. 14:39

A múlt heti vaskos emelés december 15-én után megint négy forinttal emeli a Mol mindkét üzemanyag literenkénti nagykereskedelmi árát. Ez újabb történelmi csúcsot jelent, 345 és 357 forintos kisker átlagárral, ami egy évvel ezelőtthöz képest kerek 20%-os árnövekedésnek felel meg.

Nem csoda így, hogy virágzik az üzemanyag-turizmus, hiszen a keleti határ túloldalán, Ukrajnában hét-kilenc hrivnya közötti áron lehet kapni dízelt, illetve benzint, ami mintegy 180-230 forintnak felel meg. Ekkora különbségért egy kis fogyasztású autóval még messzebbről is érdemes átjárni tankolni, nemcsak a határ menti településekről. A jármű gyári tartályán kívül további tíz liter üzemanyagot lehet a jelenlegi szabályok szerint vámmentesen behozni.

Persze vannak olyanok is, akiknek nem elég a legális spórolás, és nagyobb tankokat építenek autójukba, hogy hasznot húzzanak az árkülönbségből. A szabálytalanul átalakított üzemanyagtartály miatt lefoglalt autókról készült fotók alapján úgy tűnik, a régi Passat a csempészek favoritja. Ha belegondolunk, már száz-kétszáz literrel is tíz-húszezer forint nyereséget lehet elérni egy kör alatt, de a lebukás veszélye nagy. A határőrök jól felkészülten, száloptikás műszerrel vizsgálják a gyanús autókat.