A miskolciak tesznek a szmogriadóra

2010.12.18. 07:29

Miskolcon a határértéket meghaladó szállópor-koncentráció miatt csütörtök reggel óta szmogriadó van érvényben. A polgármester megállapodott a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. vezetőjével, hogy péntektől a szmogriadó végéig ingyen utazhatnak az autósok a buszokon és villamosokon, de nem lehet érzékelni a forgalom csökkenését.

Miskolci lakcímmel, érvényes forgalmi engedéllyel lehet ingyen felszállni a közösségi közlekedési eszközökre, de alig néhányan veszik igénybe ezt a lehetőséget. A többség szokás szerint autóba ül, hiszen a polgármester mindössze kérheti a lakosokat, mellőzzék az autózást - szankcionálási lehetőség nincs.

Eközben egy átlagos téli naphoz képest kétszer annyian jelentkeznek a tüdőgyógyászati ambulancián, ezért szakemberek azt javasolják, a gyerekek, az idősek, az asztmások, az allergiások kerüljék a belvárost és a város szűkebb völgyeit, lehetőleg ne mozduljanak ki a lakásból. A sportolók edzésüket halasszák el, az egészségesek is szájmaszkkal, kendővel közlekedjenek.

Mivel az ipari üzemek jelenleg nem működnek a városban, a szmogot elsősorban a fűtés-kibocsátás és a közlekedés okozhatja, de mínusz tíz fok körüli hőmérsékletben nem reális a fűtés korlátozása, ezért a forgalom csökkentése lenne az egyetlen út a légszennyezettség mérséklésére. A szélcsendes, ködös időjárás miatt kialakult porkoncentráció csökkenésére a meteorológiai előrejelzések nem ígérnek egyértelműen kedvező változást a következő napokra.

Érdekes, hogy míg Budapesten a szmogrendelet sokadik verzióját módosítgatják évek óta, az autósokat ijesztgető, megkérdőjelezhető szakmai tartalommal, Miskolcon nincs eszköze a városvezetésnek a légszennyezés csökkentésére. Valószínűleg ezen a területen is az arany középút lenne a helyes megoldás.