A Rendőrség közlekedésbiztonsági tanácsai

2010.12.19. 08:58

A közutakon az elmúlt napon összesen 238 közúti közlekedési baleset történt: ebből egy sem volt halálos, 19 súlyos, 36 pedig könnyű sérüléssel járt. Ezeken felül 183 személyi sérülés nélküli, anyagi kárral járó baleset történt.

Az M0 régi szakaszán folyamatosan épül a harmadik forgalmi sáv. Jól kiépített és kitáblázott terelés mellett folyamatos sebességkorlátozás van érvényben. Folyamatosan, szakaszos építési területeken kell áthaladni. Ez érvényes az M0-M7 csomópontra is! Fokozott óvatossággal közlekedjenek, különösen a munkagépek környezetében!

M1: mindkét pályaoldalon a 13-15. kilométerszelvények közötti szakaszon, a hídépítés és a szűkebb keresztmetszet miatt 80-100 km/ó korlátozás van érvényben.

M3, M35, M5, M6 úton folyó munkálatokat, fix terelést nem terveztek a hétvégére.

M7: mindkét pályaoldalon a 4-39. kilométerszelvények között mobilterelés és 80 km/ó sebességkorlátozás mellett úttisztítást végeznek. Figyeljék a táblák jelzéseit!

Minden autópályán folyamatos preventív síkosságmentesítést végeznek

A Rendőrség közlekedésbiztonsági tanácsai

Az utakon nagy a csúszásveszély: lassabban vezessenek!

A nagy mennyiségű leesett hó miatt kizárólag téli gumival induljanak útra!

Ellenőrizzék le a jármű világítóberendezéseit (fényszóró, ködlámpa, féklámpa, irányjelző, vészvillogó), az akkumulátor megbízható működését, a fűtő berendezéseket, a fékek működését, az elakadás jelző háromszög meglétét, állapotát, a láthatósági mellény meglétét, a fagyálló szélvédő mosó feltöltöttségét, a megfelelő mennyiségű üzemanyag meglétét!

A tompított fényszóró bekapcsolásáról és használatáról ne feledkezzenek meg!

Mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel vezessenek!

Ha közúton valamiért kiszáll a gépjárműből, használjon láthatósági mellényt!

A csúszós utak miatt lassabban, és figyelmesebben vezessenek, különösen vigyázzanak a lefagyott útfelületeken, melyeket gyakran nem lehet időben észlelni!

Tartsanak nagyobb követési távolságot!

Legyenek vele tisztában, hogy az autópályákon és a tranzit útvonalakon jelentős forgalomra kell számítani, hiszen a vendégmunkások szabadságra hazautaznak.

A bevásárlóközpontok környékén az ünnepi készülődés miatt megnövekedett forgalom várható, nagyobb figyelemmel és körültekintéssel vezessenek! Vigyázzanak értékeikre!

A határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom lebonyolítására, a szükséges kapacitással fognak üzemelni; ha szükséges, ideiglenes forgalmi rendet alakítanak ki a várakozások csökkentése érdekében. Az utasok napra készen tájékozódhatnak a határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a police.hu oldalon.

Csongrád megye - Röszke autópálya határátkelőhelyen számolunk várakozás kialakulásával pénteken a délutáni óráktól szombat estig a kilépő irányban 60 perces időtartamban.

Hajdú-Bihar megye - Ártánd közúti határátkelőhelyen a hétvégi kamionstoppal összefüggésben belépő irányban 30-60 perces várakozás várható a teherforgalomban.

A teherfuvarozók évi szállítási kvótájuknak teljesítése érdekében a hónap utolsó heteiben több szállítást teljesítenek, ezért hétköznapokon is várható a be- és kilépő irányba 30-60-120 perces várakozás Ártánd közúti határátkelőhelyen.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Elsősorban Záhony közúti határátkelőhelyen várható nagyobb mértékű, akár 60-120-180 perces forgalomtorlódás a személy- és teherforgalomban. A személyforgalomban elsősorban vasárnap és hétfőn kilépő irányban számolunk várakozással. A teherforgalomban a hétvégi kamionstoppal összefüggésben várható várakozás mindkét irányban. A várakozási időt növelheti a Vám- és Pénzügyőrség által a jövedéki termékekkel való visszaélés megakadályozása érdekében bevezetett új intézkedés, miszerint számítógépes nyilvántartást vezetnek a személyautók üzemanyagszintjéről, illetve a külföldön megtett távolságról.

A hétvégén Beregsurány közúti határátkelőhelyen is számolunk 60 várakozás kialakulásával, amely a reggeli órákban belépő irányban, a délutáni órákban a kilépő irányban várható.

A záhonyi és a beregsurányi forgalomtorlódás elkerüléséhez alternatív útvonalnak továbbra is a 07-19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyet és a 08-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk.

Ferihegy: az időjárásra való tekintettel javasoljuk az utasoknak, hogy indulás előtt érdeklődjenek a járatok légitársaságainál az esetleges késésekről, a járatok törléséről.