2010.12.20. 14:43

Lényegében egy alacsonyabb Countryman, ugyanúgy három ajtóval, mint az alap-Mini. Egy kicsit esetlen, de vállban talán kevésbé szűk, mint kisebb testvérei.

Lényegében egy alacsonyabb Countryman, ugyanúgy három ajtóval, mint az alap-Mini. Egy kicsit esetlen, de vállban talán kevésbé szűk, mint kisebb testvérei.

A Mini márka fejlődése eddig egyértelműen a növekedésről szólt, de a legújabb tanulmány kapcsán megtorpanni látszik ez a folyamat. A Paceman, amelyet január elején állítanak ki Detroitban, ismét csak háromajtós, mint az alap-Mini, de a Countryman vonásait viseli magán. A gyáriak Sports Activity Coupénak hívják, akárcsak a BMW X6-ost, de az az érzésünk, az autó létrejötte annak köszönhető, hogy az amerikai vásárlójelöltek egy része kifejezetten szűkösnek érezte az alap-Minit. A Paceman két centivel alacsonyabb, mint a Countryman, és 4,11 méter hosszú, azaz valahol a kisautók és a kompaktok között helyezkedik el. A formaterv alapvetően a Mini sablonjait követi, de néhány ponton azért megpróbáltak friss elemeket belecsempészni a tervezők. Ilyen az erősen megdöntött övvonal, és a hátsó kerekek feletti combosabb lemezkialakítás.

Végleges adatok még nincsenek, de úgy hallani, ha a Paceman gyártásba kerül, kifejezetten csak erős és jól felszerelt változatokat készítenek majd, azaz nem lesz One kivitel, és a leggyengébb változatba is legalább 150 lóerős motor kerül. A kiállítási példányba persze a létező legerősebb Mini-motort, a Cooper Works modellek 212 lóerős turbós négyhengeresét szerelték. Mivel az alap ugyanaz, mint a Countrymané, az autó összkerék-hajtással is készülhet, és ha folytatódik a fejlesztés, akár már 2012-re készen lehet.

A BMW-nél ismereteink szerint még nem született meg a döntés, hogy lesz-e szériagyártású Paceman vagy sem – nyilván sokat számít, hogy a közönség Detroitban, illetve tavasszal Genfben hogy reagál. A tanulmány elkészítése azonban egyértelműen mutatja, hogy a BMW itt is a kínálat további bővítését tervezi, abban a reményben, hogy a Mini révén is tovább növelhetik eladásaikat.