Ez is egy Alfa Romeo, csak kínai

2010.12.23. 11:33

Nagy nóném szedán – lehetne akár egy Renault-Samsung vagy Toyota is, de nem. Ez itt a GAC Trumpchi, egy újabb kínai csoda, méghozzá olasz alapokon.

A Guangzhou Automobile, vagy röviden GAC eddig nemigen került a figyelem középpontjába, pedig igazán komoly autóipari vállalkozás, amely a Honda, a Toyota és a Fiat helyi partnereként autók százezreit állítja elő évente. A napokban bemutatott Trumpchi – a név Kínában nyilván jobban hangzik, mint mifelénk – viszont a cég saját modellpalettáját erősíti. A formaterv önálló munka, igaz, nem nagy szám, olyasmi, mint a névtelen amerikai vagy koreai fronthajtásos szedánoké volt néhány éve. A lemezek alatt viszont olasz a technika: a kínaiak az Alfa Romeo 166-os gyártósorát szerezték meg, sőt, a Trumpchi hajtását is egy régebbi, kétliteres, Twin Spark Alfa-Fiat motorra bízták, amely 148 lóerős. Később állítólag lesz egy olcsóbb, 1,8 literes kivitel is, persze ez is Alfa hengerfejes Fiat motorral. A nagy szedán ötfokozatú kézi, vagy automata váltóval lesz kapható.

A GAC számára a Trumpchi lényeges eszköz az önálló modellpaletta kialakításához, bár a növekedésben elsősorban még mindig a külföldi partnerekkel való együttműködésre építenek. A cég célja az, hogy 2015-ben már 3 millió autót állítson elő, és ehhez az aktuális partnerek mellett egy új partner, a Mitsubishi segítségére is számíthatnak.