Pofátlan Mercedes-koppintás – minek?

2010.12.29. 17:59

Egy kémfotó-sorozat már megjelent a kínaiak B Mercedes másolatáról - akkor is furcsállottuk az új jövevényt, két okból is: Egyrészt a Beijing Automotive Industry Holding Corp., azaz BAIC a Mercedes kínai partnerei közé tartozik, másrészt a B osztálynál talán jobb kompaktot is találhattak volna, ha feltétlenül modellt kellett állnia valaminek a tervezésnél.

Most már nem csak puszta híresztelés, megérkeztek a hivatalos fotók a BAIC BC301Z-ről és szedántestvéréről, a BC302Z-ről. Ugye, nem kell magyarázni a hasonlóságokat, elég mellé tenni a Mercedes B osztály galériáját. A példakép letagadhatatlan, nem szeretnénk magyarázkodni a BAIC vezetősége helyében. Pedig nem feltörekvő kisvállalkozásról van szó, ők vásárolták meg a régi Saabok gyártási jogait.

A koppintás viszont kizárólag a külsőt érinti: az 1,3-as és 1,5-ös motorok a Mitsubishitől származnak, hasonlóan a CVT váltóhoz, amely a nagyobb motorral kapható. A most bemutatott ferdehátút és szedánt jövőre egy kombi is követi, hasonló technikával.

A Mercedes részéről egyelőre nem hallani tiltakozást, ami vagy az üzleti partnerek jó viszonyára utalhat - feltehetően tudtak a stuttgartiak a kínaiak csintalanságáról - vagy nem is nagyon zavarja őket a másolás, mivel hamarosan úgyis teljesen új B osztállyal állnak elő.

Fotók: Auto-Sohu