Mercury Meta One: biztonsági tanulmányautó Amerikából

2004.11.12. 12:21

A januári Detroit Motor Show-n láthatjuk először a Ford szabadidőautó-tanulmányát, amelyről egyelőre csak egy rajzot közölt a gyártó. A Mercury Meta One a kép alapján egyszerű hobbi-terepjárónak tűnhet, de a sajtóközleményből kiviláglik, hogy a tanulmány elsődleges célja néhány új biztonsági megoldás bemutatása.

Ilyen a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer - hasonló ahhoz amelyet a Citroën már szériamodellekhez is kínál - vagy a borulásmegelőző program. Ez utóbbi Észak-Amerikában igen fontos, mivel az odaát igen népszerű, magas építésű terepjáróknál a borulás igen gyakori baleseti forma. A Ford épp ezért ígéretet is tett arra, hogy a Meta One-ban alkalmazott borulásmegelőző rendszert már 2005-ben több mint félmillió autójába beépíti. Szintén ismerős lehet más gyártók típusaiból az ütközés-enyhítő fékrendszer, amely a szenzorok adatai alapján képes eldönteni, hogy mikor válik elkerülhetetlenné a baleset, és ekkor a vezető beavatkozása nélkül aktiválja a fékeket, csökkentve ezzel az ütközés okozta károkat.

A Meta One mindemellett a Mercury egyik jövőbeli modelljének előfutára is: a szériaváltozatot, amely a Ford Freestyle-on alapul, 2007-re ígérik.