Nem éri meg benzint árulni?

2011.01.01. 10:49

Aki már tankolt az új árakon, mondjuk az autópályák mellett akár 374 forintos benzinből, az döbbenten értesülhet a Lukoil döntéséről: a válságadó miatt visszaadja üzemanyag-nagykereskedelmi engedélyét a Lukoil magyarországi leányvállalata, a Lukoil Magyarország Kft. - nyilatkozta Denis Ryupin ügyvezető a Nol.hu-nak.
Kifejtette: nincs szó kivonulásról, a kúthálózatukat megtartják. Hangsúlyozta, hogy a Lukoil Magyarországon elsősorban a magyarországi üzemanyag-kiskereskedelemben vesz részt, amelyet leginkább közel száz töltőállomásuk jelképez.

Ezt a fő tevékenységüket egyáltalán nem kívánják feladni. A piaci félreértések elkerülése végett leszögezte: töltőállomásaik megmaradnak, ügyfeleiket továbbra is a megszokott feltételekkel szolgálják ki.
Az üzemanyag-nagykereskedelmi piacon a Mol mellett a Lukoil  kisebb szereplőnek számított. Az ügyvezető számokat nem kívánt közölni, de megemlítette, hogy jelentős részben importáltak a Lukoil romániai finomítójából, és sokszor vásároltak az - elvben legnagyobb versenytársuknak számító - Mol-tól is.
Döntésüket azzal indokolta, hogy a nagykereskedelem fenntartása a tevékenységre kirótt válságadó miatt egyértelműen veszteségesnek mutatkozott, kedvező kilátás nélkül. Az ügyvezető ugyanakkor nem zárta ki, hogy adott esetben visszatérnek erre a piacra is.
Mindemellett leszögezte, hogy 2010-re vonatkozólag befizették mind a nagy-, mind a kiskereskedelmi tevékenységük után járó válságadót. Határozottan kijelentette, hogy a vállalat minden tekintetben betartja a törvényeket.
Azokat a vissza-visszatérő piaci pletykákat, miszerint a veszteségek miatt kiskereskedelmi águk - vagyis kúthálózatuk - eladását is fontolgatnák, határozottan cáfolta a Nol.hu-nak Denis Ryupin. (A Lukoil az utóbbi években éppenséggel kivonuló hálózatok felvásárlásával növelte jelentősen töltőállomás-piaci részesedését.) Kétségtelen - jegyezte meg -, hogy 2011-re sem túl kedvezőek az általános gazdasági helyzetből fakadó nyereségkilátásaik. Kiskereskedelmi üzletáguk pedig "a válság óta érvényes túlélő üzemmódban" marad - fogalmazott a Lukoil magyarországi leányvállalatának ügyvezetője.