Sárga mikuláscsomag és bankkártyás parkolás

2011.01.01. 14:28

Hétfőtől sárga mikuáscsomagra is kell számítani, valamint bankkártyás automatákat is felállítanak Budapesten.

Sárga színűek lesznek a fővárosi üzemeltetésű parkolóhelyeken a pótdíjtasakok hétfőtől; a köznyelvben "mikuláscsomagnak" nevezett, fizetési felszólítást tartalmazó nylonzacskókat a Parking Kft. új parkolóőrei helyezik majd ki azokra az autókra, amelyek díjfizetés nélkül parkolnak.

Így Budapesten hétfőtől - attól függően, hogy a közterület melyik parkolási társasághoz tartozik - piros, kék vagy sárga színű zacskót találhatnak majd a feledékeny tulajdonosok a gépkocsijuk szélvédőjén.
Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója csütörtökön mondta el az MTI-nek, hogy január 3-tól a VI., a VII., a VIII., a IX. és a XIII. kerületek fővárosi útvonalainak várakozóhelyein a (fővárosi tulajdonú) Parking Kft. veszi át - a BKK szakmai irányítása mellett - az üzemeltetést a Budapesti Önkormányzati Parkolási (BÖP) Kft.-től.
Ez azt jelenti, hogy például a Nagykörúton és az Andrássy úton már a Parking Kft. parkolóőrei ellenőrzik a fővárosi üzemeltetésű parkolóhelyeket. Jelezte: a feladatot már új, képzésben részt vett munkatársakkal végzik.
A fővároshoz kerülő parkolóhelyeken továbbra is érvényesek lesznek a korábban kiadott parkolókártyák, és a készpénz mellett továbbra is lehet majd mobiltelefonon fizetni.
A január 3-tól érvényes változásokról a Parking Kft. szórólapokon és a parkolóautomatákon elhelyezett ismertetőkön tájékoztatja majd  az autósokat.
A Rend a Parkolásban! című tájékoztatóban egyebek mellett az olvasható, hogy a cég által üzemeltetett területen "türelmi idő illeti meg az autóst". Utal a fővárosi rendeletre, amely szerint egy órán belüli jegyváltás esetén a türelmi idő 5 perc, míg egy órán túli jegyváltásnál 15 perc.
A pótdíj összege - 15 napon belüli befizetés esetén - 13 vagy 15 órányi parkolási díjnak felel meg (attól függően, hogy este 6 vagy 8 óráig tart a díjfizetési időszak). Ha ennél később egyenlítik ki a bírságot, akkor a pótdíj 41 órányi parkolási díjat jelent.
A méltányossági idő az ellenőrzéstől számított öt naptári nap lesz; ez idő alatt lehet bemutatni az érvényes parkolójegyet a III. kerületi Lajos utcai ügyfélszolgálaton hétköznap reggel 8 és délután 5 óra között.
A budapesti parkolás üzemeltetésébe januártól új szereplőként - ugyancsak a BÖP Kft. helyére - belép a Ferencvárosi Parkolási Kft. is.
A cég ügyvezetője, Hardi Róbert az MTI megkeresésére elmondta: hétfőtől még az eddig használt parkolóautomatáknál lehet fizetni, készpénzzel vagy mobiltelefonon, ám fél éven belül új készülékeket akarnak felállítani, amelyek már bankkártyát és parkolási kártyát is elfogadnak.
Közölte azt is, január 3-ától - a IX. kerületben új eszközként - kerékbilincset fognak használni a tiltott helyen parkoló autóknál.