A Passat utódja, lepel alatt

2011.01.05. 16:40

Évek óta várjuk az Új Közepes Szedánt – nos, így néz ki ponyva alatt. Alighanem ez az utolsó előzetes a világpremier előtt.

A Volkswagen világuralmi terveinek egyik központi figurája az NMS néven ismert négyajtós nagykocsi. Azt várják tőle, hogy tarolni fog az amerikai piacon, feledtetve a Passat gyenge szereplését. A németek vadonatúj gyárat építettek a kedvéért, és most minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a világ a bemutatóra figyeljen. A kampány egyik fogása ez a kép is, amely még leleplezés előtt mutatja a gépet – ha sok nem is derül ki belőle, legalább az autó körvonalait megfigyelhetjük. Érdekes, hogy az orr és a farrész egész rövid, ami azt az érzést kelti, hogy az utastér hatalmas lesz. Ha ehhez hozzáképzeljük azokat a részleteket, amiket a korábban bemutatott rajzokon látni, nagyjából vázolható, hogy milyen is lesz az NMS.

Nagyon izgalmas autóra persze nem érdemes felkészülni, már csak azért sem, mert a feladat a világ talán legunalmasabb családi autóinak legyőzése volna. Amerika kedvencei pillanatnyilag a Toyota Camry, a Honda Accord, a Hyundai Sonata, a Ford Taurus és a GM közepes szedánjai, és ezek egyike sem különösebben érdekes: a piaci versenyt inkább alacsony árral, bőséges térkínálattal és minőségi kivitelezéssel lehet megnyerni. Így érthető a Passat nehéz helyzete is: túl drága és szűkös volt a konkurenciához képest.

Jelenleg ennyit tudunk az új VW modellről, de rövidesen fény derül minden fontosabb részletre: a típusnak lesz rendes neve, láthatjuk kívülről-belülről, és a műszaki megoldásait is megismerhetjük, jövő héten, a Detroit Motor Show kezdetén.