Hatalmas monitor, műszerfal helyett

2011.01.06. 13:49

Egyelőre a BMW és a Tesla tervezi beépíteni a 17 hüvelykes kijelzőt, amely akár az összes műszert kiválthatja az autókban. A rendszert a számítógép-ipari óriás, az Nvidia fejleszti, és elvben bármely autógyártó számára hozzáférhető.

17 muszerfal

Lényegében egy műszerfalba épített, érintőképernyős számítógépről van szó, amely 1280x600-as felbontást, alacsony fogyasztást és elegendő számítási teljesítményt kínál ahhoz, hogy bármilyen, az autókban szükséges vagy lehetséges megjelenítési funkciót ellásson. Használható navigációs kijelzőként, televízióként vagy DVD lejátszóhoz kötve, de akár internet-eléréshez, vagy akár a műszerfali kapcsolók és kijelzők részleges vagy teljes kiváltására is. A Tesla például ez utóbbi szerepkörben tervezi felhasználni: azt mondják, ezzel az egyetlen kijelzővel váltanák ki az összes műszert és kapcsolót jövőbeli autóikban.

Az persze sokkal érdekesebb e pillanatban, hogy a nagy autógyárak ráharapnak-e a megoldásra. Az Nvidia a partnerei közt említi a BMW-t is, amelynek egyes luxusmodelljeiben hamarosan meg is jelenhet a 17-es kijelző, ha pedig így lesz, nyilván a konkurenciánál is megjelennek majd hasonlóan nagyméretű képernyők. Az persze kérdéses, hogy ez-e a jó irány, hiszen egy ekkora kijelző kiválóan alkalmas a sofőr figyelmének elterelésére.