Járdaszegély nélkül biztonságosabb?

2011.01.06. 06:09

Meglepő következtetésre jutott egy brit kutatócsoport: a járdaszegélyek, és más biztonsági elemek nélkül kevesebb lenne a baleset.

jarda

A Newcastle Egyetem kutatói a sofőrök viselkedését tanulmányozva felfedezték, hogy a sofőrök mintegy 31%-a könnyen unatkozni kezd vezetés közben, és így veszélyes dolgokra ragadtatja magát: gyorsabban megy, mint kellene, vagy vakmerő manővereket tesz. A tudósok szerint számukra az volna a megoldás, ha a vezetés nagyobb kihívást jelentene, veszélyesebbnek tűnne, mint jelenleg. Ez pedig úgy érhető el, ha például megszüntetnék a járdaszegélyeket, és a gyalogosok jelenlétét közvetlenebbül érzékelnék. „Ellentétben azzal, amit gondolnánk, a veszélyek jót tesznek a vezetési szokásainknak. Jobban figyelünk az útra, sokkal inkább hajlamosak vagyunk előre tervezni a cselekedeteinket.” – mondta a kutatás vezetője.

A járdaszegélyek eltávolítása persze más típusú veszélyeket hordoz. Például egyes gyalogosok, mint a gyerekek, akik még nem fogják fel a kockázatot teljes mértékben, könnyebben lépnének az autóknak fenntartott területre, és egy kisebb sebességnél, mondjuk csúszós úton elszabaduló jármű is nagyobb kárt okozhatna. Épp ezért nem valószínű, hogy valaha a gyakorlatba ültetnék a tudósok javaslatát.