Eltűnik az utolsó esetlen Kia is

2011.01.13. 06:53

Az aktuális Rio formájára még nemigen figyeltek – az utóddal másképp lesz. A B szegmensben is támadnak a koreaiak.

A második generációs Rio afféle átmeneti típus volt a Kiánál: már érezhető volt, hogy mekkorát lépett előre a Hyundai csoport műszakilag, de a formaterv még a régi, tökéletesen semmitmondó iskolát követte. A Kia most közzétett vázlatai alapján úgy néz ki, ez utóbbi hibát igyekeznek kijavítani: a rajzokon egy gömbölyded kiskocsi látható, a egész érdekes orr-résszel. Az arányok az ilyen skicceken ugyan még nem jönnek át, de az azért látszik, hogy a stílus egyértelmű folytatása a Sportage-dzsel megkezdett vonalnak.

A műszaki alapok alighanem ugyanazok lesznek, mint a Hyundai i20 esetében, azaz egyszerű, de korrektül kivitelezett szabvány-padlólemez várható, 1,2, 1,4 és 1,6 literes benzinmotorokkal, illetve 1,4 literes dízellel. Később várhatóan itt is megjelennek az új, turbós háromhengeresek, amelyekkel 100 g/km alatti szén-dioxid-kibocsátás is elérhető, de ezeket csak 2012 környékére ígéri a gyártó.

A Rio, bár nem túl látványos, ma is egész népszerű Európában: mintegy 205 ezer példányt adtak el tavaly, így az utód is egész jó esélyekkel indul: divatosabb megjelenésével akár meg is többszörözheti a potenciális vásárlók számát.