Fiesta RS, harcra készen

2011.01.14. 17:36

A cél a régi, a fegyver vadiúj: a Ford megmutatta az autót, amivel ismét a világelsőségre törnek.

A jövő hónapban, a Svéd Ralival kezdődik a világbajnokság, a Ford pedig felkészült rá, hogy ismét megpróbálja lelökni a Citroent a trónról. Az új szezonra az új szabályok szerint kellett autót építeni, 1,6 literes turbómotorral, amelyet ezúttal nem a Focusból, hanem a Fiestából alakítottak ki. Korábban már láthattuk az autót, de azóta fejlesztettek rajta, és megkapta a végső kék-fehér-zöld-vörös versenyfestést is, már a végleges szponzor-feliratokkal.

A fejlesztést ugyanúgy az M-Sport végezte, mint a Focusok esetében. Az idén három gyári párossal indul a Ford, Hirvonen, Latvala és Khalid Al Qassimi hajthatja a Fiestákat a győzelem reményében. Nem kérdéses, hogy kemény év vár a Fordra, hiszen az új technika a rengeteg tesztelés ellenére nyilván messze nem olyan kiforrott, mint a Focusoké volt, de nincs ez másként a konkurensekkel sem – a Citroennek a DS3-asból kellett hasonlóan rövid idő alatt versenyautót faragnia.

Az idei év várhatóan még a két gyártó harcáról szól majd: a harmadik jelentkező, a Mini 2012-ben futja az első teljes szezonját.