Megduplázzák a traffipaxok számát

2011.01.14. 16:12

Nem csak a gyorshajtókra vadásznak majd komolyabb apparátussal a rendőrök, de a szabálytalan kerékpárosokra és az egymást előző kamionosokra is. Szigorúbb ellenőrzést ígérnek, a bírságok összege viszont marad a jelenlegi szinten. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti osztályvezetője, Óberling József ezredes vázolta a következő évre várható változásokat.

prlsrsebessegtavolsag

Az idén még komolyabban veszik az ittas vezetés elleni küzdelmet, mint korábban. Négyszáz új elektromos alkoholszint-mérő berendezést állítanak rendszerbe, és a szondáztatás a rutinellenőrzések kötelező elemévé lép elő. Ráadásul nem csak a gépjárművezetők, de a kerékpárosok alkoholos befolyásoltságát is igyekeznek kiszűrni, mivel a kerékpáros balesetek minimum 25%-ában szerepet játszik. A kerékpárosok egyébként is fokozottabb ellenőrzésre számíthatnak, mint eddig: a rendőrök elsősorban a kötelező világító és fényvisszaverő eszközök, illetve a láthatósági mellények meglétét ellenőrzik majd az ő esetükben.

A gyorshajtás ellen is hatékonyabban próbál fellépni a rendőrség, ennek érdekében a meglevő kétszáz mellé újabb kétszáz traffipaxot vásárolnak az idén. A lakott területekre bevezető főútvonalakon fix és mobil sebességmérőket is használnak majd. A bírság maximális, 300 ezer forintos összegét azonban nem tervezik megváltoztatni.

Óberling ezredes külön kitért a 7,5 tonna feletti teherautók előzési tilalmára. A szabály szerint január 1-étől a tehergépkocsik 6 és 22 óra között nem előzhetnek olyan autópályán vagy autóúton, ahol az azonos irányú forgalom számára csak két forgalmi sáv áll rendelkezésre. A türelmi idő január végéig tart, addig csak figyelmeztetik a szabálytalankodókat, utána viszont már bírságokat is kiszabnak.

Az ezredes az elmúlt évi közúti baleseti adatokat ismertetve elmondta: tavaly 734-en haltak meg közlekedési balesetben, 88-cal kevesebben, mint 2009-ben. Szólt arról is, hogy az elmúlt három évben a balesetek száma csökkent, és szeretnék, ha ez a tendencia folytatódna. Tíz év alatt összesen 41 százalékkal (1239-ről 734-re) csökkent a közúti balesetben elhunytak száma - jegyezte meg.