Életfogytiglan, autópályadíj-bliccelésért

2011.01.17. 20:12

A 43 éves férfi 2361-szeres visszaesőnek számít, így a számítások szerint mintegy 115 millió forintnyi kárt okozott. Többet nem fog: élete végéig börtönben ülhet.

TRC2813

A kínai Si Csian Feng esete persze nem ilyen egyszerű: az autópályadíj megfizetése alól úgy próbált kibújni, hogy katonai rendszámtáblát szerzett két teherautójára, és ezekkel járt 2008 májusa és 2009 januárjáig a Csengcsou és Jaosan közti autópályán. A bíróság eredetileg azt feltételezte, hogy a rendszámokat hamisították, de kiderült, hogy eredetiek: a vádlott öccsének vallomásából kiderült, hogy a rendszámokat vásárolták, méghozzá helyi rendőröktől.

A bírósági ítélet ennek ellenére jelentős felháborodást váltott ki Kínában, mivel olyan kényszerjelenségről van szó, amelyet az aktuális szabályozás indukál. Az autópályadíj ugyanis nehéz teherautók esetében félelmetesen drága: száz kilométer egy 70 tonnás teherautó esetében átszámítva akár 85 ezer forintnak megfelelő összegbe kerülhet, amit a vállalkozók nem képesek a szállítási díjból kigazdálkodni. Így eléggé elterjedt a katonai rendszámtáblák hamisítása és az ezekkel való visszaélés, mivel a katonai járművek mentesülnek az autópályadíj fizetésének kötelezettsége alól.

Valószínű, hogy Si Csian Feng ítéletét nem változtatják meg: elemzők szerint a férfin példát statuálnak, hogy ezzel is visszaszorítsák a rendszámhamisítást.