Megint lesz négyhengeres Porsche

2011.01.18. 17:58

Méghozzá nem is akármilyen: négyhengeres boxer készül, amilyet évtizedek óta nem láttunk német autóban.

3

Arról persze szó sincs, hogy az ős-Porschék léghűtéses négyhengeresei térnének vissza: a korszerű, vízhűtéses hathengeres az alap, amelyet a 911-esben, a Boxsterben és a Caymanban is használnak. A sportkocsigyártó fejleszési igazgatója, Wolfgang Dürheimer említette meg, hogy dolgoznak a motoron, bár azzal kapcsolatban, hogy hol használják majd, meglehetősen óvatosan fogalmazott: azt mondta, beszerelhető volna a Boxsterbe és a Caymanba is.

Adatokat már nem mondott, így csak a pletykákra támaszkodhatunk. Ezek szerint egy 2,5 literes négyhengeresről van szó, amelyből készül turbós, és feltöltés nélküli változat is. A turbós kivitel teljesítménye állítólag 360 lóerő körül lesz, ezt akár a 911-esekbe is beépíthetik, a szívómotor teljesítménye viszont 220-240 lóerő körüli. Ez utóbbi a Boxster és a Cayman alapváltozatai mellett az új, olcsó, középmotoros Porsche sportkocsiba kerülhet be, amelyet a VW és az Audi közreműködésével fejlesztenek.

A Porsche utoljára a 914-esben (1969-76) használt négyhengeres bokszermotort, a 968-as gyártásának 1995-ös leállítása óta pedig egyáltalán nem kínál négyhengeres típusokat.