Mazda Minagi: ablak a jövőre

2011.01.19. 14:45

Új stílus, új kategória, új műszaki megoldások – a japán gyártó Ford-befolyástól mentes korszakának első kézzelfogható eredményét készül kiállítani Genfben.

A vázlatok a Minagi tanulmányt mutatják, amely már a következő Mazda generáció formai és műszaki megoldásait is tartalmazza. A forma így rajzról lendületesnek tűnik, és bár eredetinek nem neveznénk, egyértelműen szakít a korábbi hullámvonalas, organikus irányzattal, amely végül csak a felújított Mazda 5-ösön bukkant fel szériagyártásban. A japánoknál nem szokatlan, hogy fura neveket aggat formatervezési stílusaira – ez itt a Kodo elnevezést kapta.

Nagyon szokatlan, vagy újszerű részleteket nemigen találtunk a Minagin – legalábbis tanulmányautós mércével, viszont a felépítése azt jelzi, hogy a Mazda új kategória felé kacsintgat. A tanulmány méretei és arányai alapján egyaránt a kompakt egyterűek közé tartozik, amilyen a VW Tiguan, a BMW X1 vagy épp a Mitsubishi ASX. Egyes feltételezések szerint hamarosan jön a szériaváltozat is, méghozzá CX-5 néven, és világszerte megpróbál újabb híveket szerezni a Mazdának.

Ami a műszaki részleteket illeti, egyelőre csak találgathatunk. A Mazda közleménye ugyanis csak annyit tartalmaz, hogy a Minagit SKYACTIVE motor hajtja SKYACTIVE erőátvitelen keresztül, mindez SKYACTIVE vázba és futóműre kerül. Mintha bárki tudná rajtuk kívül, hogy miről van szó. Ez a fajta kommunikáció azt sugallja, hogy valami nagyon különleges készül, ami megrázza majd a világot, de ebben konkrétumok nélkül valahogy nehéz hinni. Mindenesetre annyit legalább megtudtunk, hogy a Minagiban lesz valamilyen motor, váltó és futómű, ami a tanulmányautók esetében egyáltalán nem általános.

A Minarin kívül állítólag mutatnak majd új közvetlen befecskendezéses benzinmotort, szupertiszta dízelmotort, valamint új manuális és automata váltót is, persze mind SKYACTIVE – de hogy ezek miben jobbak, mint a jelenlegiek, az legkorábban márciusban derül ki. Már ha kiderül egyáltalán.