TES: a tökéletes Toyota sportkocsi

2011.01.19. 11:42

Kicsi, olcsó, egyszerű és látványos – olyan autó, amiből biztosan kultusztárgy válna néhány évtized múltán. Csak az a kérdés, lesz-e belőle valami.

A TES Concept T-Sport – ahogy a neve is mutatja – nem több egyedi tanulmánynál, méghozzá olyan tanulmány, amelyet a Toyota fejlesztőmérnökei a saját szájuk íze szerint terveztek egy belső pályázatra. Szerintük ilyen autót kellene gyártani a japán óriásnak, és ezzel nehéz nem egyetérteni. A 3,81 méteres sportkocsit csupán egy 1,3 literes négyhengeres motor hajtja, de a kis benzines 110 lóerős, a karosszéria pedig csupán 900 kilós, így mégsem tűnik vérszegénynek. A formaterv inkább érdekes, mint vonzó, de a cápa-orr és a masszív szélesítések biztosan megtalálnák a maguk rajongóit.

Ha jól meggondoljuk, a Toyotának tényleg nem ártana egy ilyen minimál-sportkocsi, ha másért nem is, a presztízs kedvéért. Amióta nincsen a kínálatban sem Supra, sem Celica, sem MR2-es, de még komolyan vehető hot-hatch sem, nincs, ami fiatalos, lendületes karaktert kölcsönözzön a márkának, márpedig anélkül a japán gyártó könnyen szembekerülhet az elöregedő vásárlókör-problémával. Dolgoznak persze egy sportautón a Subaruval közösen, de úgy néz ki, az teljesen más lesz: drága, masszív, teletömve extrákkal.

Az esély persze megvan, hiszen a Toyota a gyári standon állította ki az autót a Tokiói Autószalonon, a kérdés csak az, hogy a gyár vezetése lát-e fantáziát a tanulmányban.