Drágább lesz szabálytalankodni az idén

2011.01.20. 14:55

Nem csak itthon lesz keményebb a törvény keze, de most már Ausztriából is elérik az autósokat a bírságcsekkek. Egyre többet kockáztat, aki áthágja a szabályokat.

gyors225

Magyarországon egyelőre nem emelték az autósokra kiróható bírságok összeghatárát, viszont sok egyéb változás arra mutat, hogy sűrűbbek lesznek az ellenőrzések, és ha rajtakapnak valakit, az jóval nehezebben térhet ki a fizetés elől. Egyebek közt visszatért a helyszíni bírság intézménye, és kellemetlenebb eszközöket vetnek be annak érdekében, hogy a kiszabott bírságokat ki is fizettessék. Így ha valaki nem egyenlíti ki a tartozást, akár egy közúti ellenőrzés során kitiltható az autója a forgalomból addig, amíg nem fizetett.

Azokat, akik gyakran járnak át autóval Ausztriába, még kellemetlenebb meglepetés érheti. Az idén ugyanis már él az az osztrák-magyar egyezmény, amely kölcsönös adatcserét tesz lehetővé a két ország közlekedésrendészetei számára. Így az itthon szabálytalankodó osztrákok sem ússzák meg többé, de ugyanez igaz az Ausztriában rajtakapott magyarokra: az idén már nem csak a helyszíni bírságtól kell félniük. Ausztriában ráadásul komolyabban veszik a gyorshajtók elleni küzdelmet, és zömmel korszerű, arcképet is rögzítő sebességmérő eszközöket használnak, így az itthoninál is nagyobb a veszélye annak, hogy valakit a szabályok megsértésén kapjanak.